25% van de bedrijfsoverdrachten mislukken. Hoe te voorkomen?

Henk Kwakkel heeft de overdrachten binnen familiebedrijven onderzocht. Henk concludeert in dat maar liefst 25% mislukt. Het goede nieuws is de duidelijke hoofdreden: onvoldoende (plan-) ning. 

 

Onze praktijk ervaring komt volledig overeen met deze belangrijke conclusie. Het ontbreken van een overdrachtsplan leidt er toe dat men vaak vanuit emotie verkoopt of overdraagt. Dit geldt in familie-bedrijven én DGA-bedrijven. Naast de dreigende mislukking, krijgt u een lagere prijs dan u wenst. 

 

Er zijn meer redenen, positieve redenen, om tijdig te beginnen. Zoals maximalisatie van de verkoopwaarde van uw bedrijf, het veilig overbrengen van uw klanten, het behoud van werk gelegenheid van uw personeel enz.

 

De oplossing is de opmaak van een routekaart. Deze routekaart leidt de weg naar ten minste 2 ambities: een succesvolle overdracht en maximalisatie van de opbrengst. Het is een proces van bewustwording van wat u nou eigenlijk wilt met uw eigen toekomst en die van uw bedrijf. En een inschatting wat het beste proces is om kopers te vinden, en bijbehorende financiering. 

 

Belangrijk hierin is: timing oftewel, begin op tijd! Meer weten, neem contact met ons op voor een oriënterend gesprek. Een eerste voorbereiding van een routekaart: 06-10.67.53.56.

 

Bron: Mijn bedrijf is groter dan ikzelf van Henk Kwakkel.